БЪЛГАРСКИТЕ ТАЛАНТИ В ИСПАНОЕЗИЧНИЯ СВЯТ

Аксиния ИВАНОВА,

председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“

 

Многобройни са писателите-сънародници, творящи на испански, пръснати по различни страни, където се говори този език. Виртуален каталог, систематизиращ такива автори, беше създаден от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, под егидата и със съдействието на Съюза на българските писатели. Родолюбивото дело е в чест на предстоящия Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Своеобразната дигитална платформа е замислена като оригинален информационен регистър, съхраняващ сведения за подобни автори-съотечественици и техните творби, с цел утвърждаване името на страната ни в сферата на словесността и приобщаване на тези сънародници към лоното на българската култура.

Основателите на този проект – българското културно дружество от латиноамериканската страна с креативността си и творческото сдружение на литераторите от България – Съюз на българските писатели, със своя висок авторитет, продължиха на ново, по-високо стъпало съвместната си работа, започнала през 2020 година с подписването на договор за сътрудничество между двете институции. Открояваща изява, плод на това споразумение беше създаване и поддържане на секция за българска литература към Конгресната библиотека в Буенос Айрес. Така, за пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина, произведения на родни автори намериха място в едно от най-авторитетните книгохранилища на тази страна.

Лансирането на онлайн платформата за български автори в испаноезичния свят неслучайно е посветено на 24 май. Това е най-подходящият празник, който помага за съхраняване на националното самосъзнание на българите по света не само на думи, а и на дело. Българската телевизия в Аржентина “Los Búlgaros TV” подготви специално предаване, за да разкаже подробно за тази първа по рода си инициатива. В програмата участва председателят на Съюза на българските писатели, Боян Ангелов.

Съответните творци се представят във виртуалния каталог със своите биографични данни и произведения, а също с интервюта и подходящи материали по медиите на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“: интернет радио „Моята България“, интернет телевизия “Los Búlgaros TV” и подкаст секция. Начинанието способства за създаване и утвърждаване на единен мултимедиен уеб справочник на българските автори в испаноезичния свят.

Инициативата дава своя принос за по-широкото популяризиране на деятелността им. A това би допринесло за самочувствието на членовете на българската диаспора, че в този широк свят, в областта на културата, българската национална идентичност е позната и ценена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post РАДА КАПРАЛОВА /СТИХОВЕ
Next post ПОКАНА