БЪЛГАРИТЕ В АРЖЕНТИНА СЪС СВОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ

В чест на Националния ни празник, създадената от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ“ излъчи първата си емисия. Това не е единствената медия на българската организация от Буенос Айрес. Създаденото от тях преди време интернет радио „Моята България“, с предаванията си за живописните наши традиции и обичаи, за многовековната ни история и с онлайн уроците по български език, отдавна е завоювало своето достойно място в живота на диаспората.

Целта на новото информационно средство е по качествено различен начин и на съвсем друго равнище да продължи да осведомява сънародниците за всичко, свързано с България, както и да отразява живота на българските общности; да популяризира и прославя родната култура и духовност във всичките им възможни аспекти, за да направи страната ни по-известна и уважавана в Латинска Америка. И не на последно място – да спомага за единението на съотечествениците ни на този континент.

В първото предаване на интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ“, освен представянето й на зрителите, беше излъчен и документалният филм „Пътят към Свободата“. Кинотворбата, дело на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, представя трудния и изстрадан път на нашия народ, довел до светлата дата 3 март 1878 година, след която България става свободна и поема по пътя на европейското си развитие. Филмът е създаден през 2015 година и до момента е показван в Колумбия, Уругвай и Аржентина.

Новата телевизия най-после стартира своята дейност. Самото име на прохождащата медия подсказва, че е телевизията на българите в Аржентина. А идеята и мечтата на нейния екип е да я превърне в прозорец към света за нашите сънародници в онази част на планетата.

 

Аксиния Иванова,

председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Михаил Михайлов-Мишо/ Разкази
Next post ТЪЖНА МАДОНА В ЧЕРНО ПРОСТИРА ДЛАН НАД ВЪЛНИТЕ