БУРГАСКА ЛИТЕРАТУРНА ЕСЕН – 2023

Златната есен вдъхновява поети, писатели, художници, музиканти, които възпяват красотите и пищното многоцветие на българската природа. Но има и една друга есен, бургаска, която се превръща в забележимо културно събитие – това са Есенните литературни празници. Те се провеждат за 27 път и показват, че литературният живот в черноморския град е в своя разцвет.

По традиция Есенните литературни празници в Бургас се откриват на 1 октомври – празника на поезията и музиката и продължават цял месец. 30 дни творчески срещи на поети и писатели с читатели, дошли да се запознаят отблизо с любими автори, да се сдобият с нова книга, да се обогатят духовно. В афиша са застъпени почти всички жанрове на словесното изкуство.

Тази година Празниците започнаха с отбелязване на 110-годишнината на Съюза на българските писатели. Един от първите гости бе Боян Ангелов, председател на Съюза. Той представи своята книга „Отново да ме обикнеш“ – един ценен урок по живот. Стихотворения от Боян Ангелов прозвучаха и в изпълнение на Милка Иванова и Васил Люцканов.

Боян Ангелов взе участие и във втората празнична вечер, посветена на поезията. Много бургаски поети, повечето от тях членове на Съюза на българските писатели, със своето творчество показаха, че поезията е светла и жива. Стихове за своите прозрения и безпокойства четоха Бина Калс, Росен Друмев, Светла Гунчева, Татяна Йотова, Елка Василева, Милка Стоянова, Роза Боянова – председател на Сдружение Бургаска писателска общност, ръководител на литературно студио „Митични птици“, което тази година отбелязва 30 години творческа дейност.

Акценти в интензивната програма на 27-то издание на Есенните литературни празници са срещите с поетите Аксиния Михайлова, Недялко Йорданов, Ваньо Вълчев; с белетриста Христо Карастоянов, с д-р Стоян Георгиев, който изследва творческия път на Петко Росен, с Мариана Праматарова и нейната книга на 5 език. Особен интерес предизвикват изявите на млади автори, като Антоний Петров и Ева Гочева, премиерите на Наталия Недялкова и Стана Апостолова, поетичният спектакъл на Мина Кръстева и Васил Люцканов, в който се включиха творци от публиката, както и празничните тематични вечери на поезията, прозата и хумора – едно малко бягство от ежедневието, в търсене на естетика и смисъла на съществуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИТ И ГРИЖА ЗА КУЛТУРНАТА ПАМЕТ
Next post 95 ГОДИНИ ВЪЗХОД НА СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА