БОЯН АНГЕЛОВ С НАГРАДАТА „СЛАВ ХР. КАРАСЛАВОВ”

ПОЕТЪТ  БОЯН  АНГЕЛОВ  Е  СЕДМИЯТ  НОСИТЕЛ  НА  НАЦИОНАЛНАТА  ЛИТЕРАТУРНА  НАГРАДА  ЗА  ПОЕЗИЯ  „СЛАВ  ХР.  КАРАСЛАВОВ”

 

Председателят на Съюза на българските писатели, поетът Боян Ангелов стана седмият лауреат на Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов”. Церемонията по връчване на отличието се състоя в Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г.” в гр. Първомай, което бе и домакин на събитието. Наградата бе присъдена на поета Боян Ангелов за постиженията му в областта на поезията – за книгите „Едикула” (2016г.), „Поледица” (2016г.), „Помръкнала е реката” (2017 г.), и за приноса му в развитието на литературните връзки между Съюза на българските писатели, Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г.” и Община Първомай.

Гости на празничното събитие бяха поетите Николай Шопов и Димитър Христов – носители на Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов” съответно за 2009 г. и 2015 г., както и проф. д-р. Петя Шопова – зам. председател на 38-то Народно събрание.

Както всяка година, в рамките на „Есенни празници” – Първомай – 2017”, гости, домакини, читалищни дейци и много ученици и учители от Основно училище „Акад. Георги Караславов” в родното му Дебър, първо поднесоха цветя пред паметника на писателя Георги Караславов, дело на арх. Никола Николов и скулптурът Любомир Гуляшки. Председателят на читалището Иван Караславов произнесе слово, с което запозна присъстващите с историята на рода Караславови.

След това участващите в тържеството посетиха къщата-музей „Георги Караславов”. Построена в края на 19 век, тя носи атмосферата на отминалата епоха и е единствена от онова време. Гостите с интерес разгледаха трите части на музея – историческа, литературна и етнографска.

В 18.00 часа в една от залите на централното читалище в града започна церемонията по награждаването. Тържеството се водеше от Веселина Танева – уредник „Културен институт” при читалището, която чрез мултимедийна презентация припомни на публиката досегашните носители на наградата:

  1. 2005 г. – Пламен Киров , с книгата „Аз – кръстопътен”;
  2. 2007 г. – Славимир Генчев с „Цветоглед”;
  3. 2009 г. – Николай Шопов – „Живи звезди”;

През същата година по изключение бе присъдена и Специална награда на Елица Мавродинова за стихосбирката „Търг за ореоли”.

  1. Следващият носител е Анибал Радичев с книгата „Време за пируване” – 2011 г.;
  2. 2013 г. – Иван Матанов – „Не споменавай морето”
  3. 2015 г. – Димитър Христов – за цялостен принос

Ученици от ПГСС „Васил Левски”, подготвени от преподавателката по литература  Жанета Стоянова, представиха творби от последните двама носители на наградата – Иван Матанов и Димитър Христов.

Наградата бе обявена от Димитър Христов – директор „Международна дейност и комуникации” в Съюза на българските писатели, със слово и представяне творчеството на Боян Ангелов.

Зам. кметът Николай Митков връчи наградата на лауреата, която се придружава и от Почетния знак на града.

Приветствие към наградения произнесе и читалищният председател,връчвайки му Специалната награда „Муза” за 2017 г.

Награденият Боян Ангелов благодари за престижната награда и прочете есе – спомени за Слав Хр. Караславов.

Ана Сиракова рецитира стихотворението „Подир живота” на лауреата Ангелов.

Представителите на Съюза връчиха дарение – книги на Централна общинска библиотека.

На финала на събитието, като председател на СБП и на фондация „Читалище – 1870”, Боян Ангелов удостои Иван Караславов с грамота за принос в развитието на читалищното дело и почетния знак на Съюза на българските писатели.

С грамота за принос към българската литература беше удостоен и кметът Ангел Папазов, която беше връчена на заместника му Николай Митков.

През целия празничен ден присъстваха и синът на Слав Хр. Караславов – Георги и внучката му Лора.

С чаша вино приключи празничния ден.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „СРЕБЪРНИТЕ ЧУЧУЛИГИ“
Next post НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ ПЕТКО КИЦОВ