БОЯН АНГЕЛОВ ОТКРИ ЛИТЕРАТУРНИЯ СЕЗОН

Боян Ангелов с „Помръкнала е реката” откри литературния сезон

 

Есенният сезон на Литературния салон „Виделина” стартира с представянето на новата стихосбирка на Боян Ангелов „Помръкнала е реката”. Председателят на Читалището Спаска Тасева отбеляза, че първата среща на едва родилия се литературен салон е била също с него, когато е била представена стихосбирката му „Хълмовете нямат полумрак”.

Боян Ангелов е Поетът на Панагюрище, председател на Съюза на писателите вече втори мандат, директор на издателство „Български писател”, председател на фондация „Читалище” и др.

„Моторът на Литературния салон”, Мария Бегова, представи обстойно знакови моменти от научната и творческа биография на поета, както и мотиви и теми от неговата поезия. Тя посочи неотделимата връзка на новата стихосбирка с другите му книги и характеризира поезията му като размисъл за смисъла на човешкото битие. „За философа тъгата е присъща. Стихотворенията на Боян Ангелов не подлежат на анализ – те са емоция”, каза Бегова, като подчерта интровертния характер и ерудицията в решаването на големите въпроси на вселената.

Боян Ангелов сподели, че очаквал срещата с безпокойство, защото в родното място никой не е оценен, но той винаги е бил убеден в топлината и добрината на панагюрци. „Ако ми остане време, последните си години ще доживея тук”, сподели поетът. Той благодари на Спаска Тасева и поетесата Мария Бегова за добрите думи и организацията на тази среща, и на община Панагюрище за програмата за издаване на книгата по програмата заподпомагане на местни творци. „Написаното за Панагюрище може да се събере в том, но книгата с поезия трябва да е тъничка”, смята поетът и го изрече развълнувано пред многобройната аудитория.

Реката, на която е посветена стихосбирката е Луда Яна, която се е разливала и е заливала пазара и чаршията, но днес е помръкнала заради духовната „оскъдица” на времето.

Пред аудиторията си Боян Ангелов прочете няколко стихотворения и ние публикуваме в рубриката „Време за арт” творбата „Преход”.

Очаквайте в следващия брой на вестник „Време“ подборен анализ на „Помръкнала е реката”.

 

Красимира Василева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 29, 2017
Next post ДАМЯН КАЛФОВ, ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ И СТАРИТЕ БИВАЦИ