БОРИСЛАВ БОЙЧЕВ ПРЕДСТАВИ СВОЯ НОВА КНИГА

Писателят и журналист Борислав Бойчев събра в галерия-книжарница „София-прес“ писатели и журналисти по повод премиерата на новия си сборник с разкази „Когато влакът минава“, издание на „Български писател“ (2024). Тържеството се състоя на 20 май 2024 г. и беше водено от Боян Ангелов – председател на СБП, който в експозето си благодари на дарителя Георги Готев – журналист и интелектуалец.

Боян Ангелов говори и за предстоящия 24 май – най-светлата дата в историята на българската държава, като очерта и проблемни полета в културната политика, която вече три десетилетия не поставя като приоритет писателското майсторство: „Творческите съюзи, които обединяват десетки хиляди творци, бяха лишени от годишни субсидии. Въпреки многобройните обещания от различни правителства и политици от всички цветове, хората на изкуството бяхме оставени да оцеляват сами. Забрави се, че по време на Възраждането именно читалищата, училищата, просветителите и духовниците са допринесли изключително за свободата ни…“.

Подробно за новата книга, с подзаглавие „Сказания, раздумки, глуми и други лакардии“, говори поетът Боят Бойчев – редактор на изданието: „Тази красива и богата като съдържание книга събира най-доброто от творчеството му като белетрист, както и нови разкази. За мен беше огромно удоволствие да потъна в света на Борислав Бойчев – с богатство на езика и теми, които са забравени. В тази интересна книга, с леко чувство  на хумор, с хуманни послания, аз открих думи, които са изчезнали от нашия език. Точно издаването на подобни книги ще ги запази за поколенията и културната история. Той не спестява нито грозните, нито хубавите моменти, с които неговите герои се сблъскват“.

Важно е да се отбележи, че сборникът започва с писмо на Павел Матев до Борислав Бойчев от 1996 г., който след прочита на книгата „Момчето и лисицата“ споделя: „Драги Бориславе, искам да ти кажа, че изпитах истинско удоволствие. Аз не знаех, че ти си бил толкова сладкодумен, наблюдателен, с такава богата езикова кулутра. Книгата е увлекателна, искрена до болка, честна като приказка…“.

Спомени за ролята на Борислав Бойчев в развитието на българската журналистика разказаха Георги Готев, Георги Константинов, Светослав Терзиев и Надя Попова.

Самият юбиляр потъна в спомените си и осветли 50-те години на 20. век, когато е бил част от първия випуск на специалността „Журналистика“ към Софийския университет. Публиката чу уникални истории за негови преподаватели и колеги, издигнали се впоследствие до водещи имена в нашата култура.

Присъстващите на събитието получиха книгата като подарък от издателя и дарителя.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ИВКА АФРИКАНОВА /БИОГРАФИЯ + СТИХОВЕ
Next post ГОДИШНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ НА СБП