БЕНЕФИС  НА  ИВАН  КАРАСЛАВОВ

 С много смях, песни и танци в мюзикъла „Михал“, или „Зех тъ, Радке, зах тъ“  на читалищния театрален колектив „Димитър Делчев“ с ръководител Спас Янков бяха отбелязани 125 години театър в Първомай, както и 50 години на сцена на Иван Караславов, 70 години личен юбилей и 40 години, откакто е председател на читалището.

За да почетат юбилеите, гости на града бяха: Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища в България и съпругата му Анита Тарасевич – Дойнова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и директорът в СБП Димитър Христов, зам.-председателят на СНЧ и председател на Областен читалищен съвет в Сливен – адвокат Минко Стефанов, Васил Новоселски – председател на Областен читалищен съвет – Благоевград. Присъстваха: председателят на Общински съвет Първомай Дечко Петков, зам. кмета Николай Митков, директори на училища, общински съветници и много близки на Караславов от цялата страна.

С този премиерен спектакъл, прекъсван много пъти от смях и аплодисменти, се разбра, че това ще бъде хит в юбилейната година. Актьори и публика се забавляваха искрено. Възторжените реакции на публиката допълнително стимулираха играта на актьорите. Предизвикателствата пред театралния състав бяха немалко. Пиесата, която е първата драматургична творба в България, е на Сава Доброплодни и е играна на 15 август 1856 г. в едно турско кафене в Шумен. Това е и началото на българския театър. Женските роли се играят от мъже.

Иначе историите в този жизнерадостен, изпълнен с много динамика и настроение спектакъл са две паралелни: в едната наивният и влюбен до уши Михал (Атанас Велчев) се оставя да бъде окраден до шушка от един изобретателен младеж Вичо (Енчо Генев ) и една алчна старица баба Марта ( Елена Стойчева ); а в другата – попреминалата годините Мария ( Ана Сиракова ) се кани да роди, а хекиминът Николай ( Петър Караславов ) подклажда абсурдните й надежди. Давайки всичко от себе си, развихряйки се, блестящо се справиха Атанас Велчев ( Михал), Енчо Генев  (Вичо), Ана Сиракова (Мария), Татяна Христева (Радка), Елена Стойчева (баба Марта), Петър Караславов (доктор Николай), Атанаска Велчева (баба Стойка), Петър Русев (свещеник), Славена Фучеджиева (Стоянка), Петър Петров (Петко), Ангел Пелтеков (Драгни) и Мирослав Митров (Славчо) и разбира се, юбилярът Иван Караславов (Съби).

След многото аплодисменти и финалните поклони на артистите, започна втората изключително емоционална и вълнуваща за юбиляра  Иван Караславов част.

Поздравителни адреси той получи от Министъра на културата, от кмета на общината Ангел Папазов, от председателя на Общински съвет Дечко Петков, от секретаря на общинска администрация Ана Николова, от поделение „Образование и култура“ на общината, от председателя на Областния читалищен съвет Благоевград Васил Новоселски, от много читалищни настоятелства , от председателя на Областния съвет на БСП Георги Гергов, от председателя  на Общински съвет на БСП Николай Митков и много други от цялата страна.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов обяви решението на СБП и връчи на  Караславов „Отличие за принос към българската литература.“ В словото си той подчерта, че първомайското читалище е едно от най- добрите в страната. Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища в България обяви и връчи на Иван Караславов най – високото звание – „Заслужил читалищен деятел“, подчертавайки, че това е заслужената оценка за него и читалищната общност в страната.

Дойнов бе упълномощен от Президента на Република България Румен Радев да прочете Указ, с който се постановява удостояването на Иван Караславов с „Почетен знак за цялостната му дейност“

Видимо развълнуван, юбилярът благодари на семейството си, на колегите си от читалищата от цялата страна, на институциите и най-вече на публиката, без която всичко това нямаше да има смисъл.

DSC_0227 DSC_0240

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАПУСНА НИ НАЧО ХРИСТОСКОВ
Next post ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ, ПАВЛИНА! 16 АПРИЛ