БЕЛГРАДСКА МЕЖДУНАРОДНА ПИСАТЕЛСКА СРЕЩА

От 16 до 20  септември в Белград се състоя 52-рата белградска международна писателска среща. В нея взеха участие 28 писатели от 19 страни, сред които Азербайджан, Белорусия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Гърция, Италия, Армения, Македония, Полша, Сърбия, Румъния, Русия, Словакия, Словения,Турция, Франция, Хърватска и Черна гора.   От българска страна СБП бе представляван от Атанас Звездинов.

Общата тема на срещата бе: „Пиши, като че докосваш живота“. В нейните рамки бяха проведени и няколко кръгли маси, които отбелязаха 750-годишнината от рождението на Данте Алигиери, 200-годишнината от рождението на Людовит Щур, 100-годишнината от смъртта на Милутин Ускокович и 100-годишнината на Бранко Чопич.

Участниците положиха венец пред паметника на световния сръбски писател, Нобеловият лауреат Иво Андрич.

Състоя се голямо литературно четене на една от сцените на Народния театър в Белград, в което свои творби прочетоха поетите от всичките представени страни. Срещата продължи с гостувания в други културни центрове на Сърбия – Пожаревац, Мало Църниче, Крагуевац, Вранячка баня, Чачак, Златибор и др., където  гостите от чужбина четоха свои творби заедно със свои колеги творци от тези места и проведоха творчески разговори.

Председателят на Съюза на сръбските писатели Радомир Андрич изпрати по Атанас Звездинов поздрави на колегите от СБП и изрази желание да бъдат подновени договорните отношения и контактите между двата съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ДОГОВОР ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО
Next post ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР В БЛАГОЕВГРАД