„БЕЗМИЛОСТНО ПЪТУВАНЕ“ НА ПЕТЯ ВАНГЕЛОВА

 „БЕЗМИЛОСТНО ПЪТУВАНЕ“ НА ПЕТЯ ВАНГЕЛОВА ОТПЪТУВА КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

 

Едно прелюбопитно четиво беше представено в галерия-книжарница „София-прес“ на 11 юли 2023 г. Книгата на Петя Вангелова „Безмилостно пътуване“ (изд. „Български писател“, 2023) въвлича читателя в странни, екзотични и опасни преживявания в Африка – войни с невъобразима жестокост, болести, ужасяващи жеги, джунглата с нейните опасности. Това повествование е компилация между пътепис, мемоар, хроника и романизирана биография. Главната героиня Яна заминава на доброволческа мисия в Бурунди, Руанда, Танзания… Време-пространствените паралели ни пренасят ту в Африка, ту в Европа и Канада – контрастите в цивилизационно отношение са поразяващи.

Премиерата се водеше от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, а любопитството на публиката се увеличаваше с постепенното осветляването на все нови и нови факти около сюжета и написването на книгата. Авторката разказа за идеите, които са я движили: „Исках да започна тази книга още в 1994 г., но претовареното ми служебно ежедневие ми попречи да опиша това, което наблюдавах. А и очевидно превръщането на лични преживявания във фикшън литература има нужда от дистанция“. Тя благодари на редактора си Николай Стоянов, на рецензентите си проф. Иван Добчев и проф. Людмил Димитров, на консултанта проф. Георги Каприев. За работата си върху илюстрациите, обогатили визуално изданието, говори художникът Григор Григоров: „Работата ми върху оформлението беше истинско приключение. Книгата излъчва енергия, която увлича читателя“.

Проф. Людмил Димитров анализира посланията и стила на авторката, позова се на архетипните езикови пластове, акцентира на относителността на мира и приоритетната сделка, каквато представлява войната – независимо къде се води. В послеслова към изданието той определя Европа като о(па)кото на Африка, изтъквайки: „В подобен наратив усещането за сблъсък на цивилизациите е неминуемо, но защитната мембрана, тушираното (сподавено) превъзходство на европейския човек спрямо хората от „третия свят“, е в доброволното му заминаване за там. Тоест в съзнателния му избор на различното, непознатото, рискованото, придружено от постоянно напрежение…“.

Проф. Иван Добчев направи паралел между военните действия в книгата и днешната военна ситуация в Европа, определяйки книгата на Петя Вангелова като „една възвишена изповед на посветилия се в мисията на опазване на човешкото, на състраданието към страдащите…“ Два ключови откъса от фабулата прочете младата актриса Неда Спасова.

 

Анжела Димчева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НЕУТОЛИМА ЖАЖДА ЗА НЕЖНОСТ
Next post ШВЕДСКО-АЛБАНСКИ ПИСАТЕЛИ ГОСТУВАХА В СОФИЯ