БЕЗГРАНИЧНА ДУХОВНОСТ – МЕЖДУ НЕБЕТО И ЗЕМЯТА

Радка ТОПАЛОВА

 

В последния ден на май – месецът,  празник на Българското слово и светите братя Кирил и Методий, и първия ден на юни – Ден на детето, в Пловдив се състоя X Юбилеен Международен фестивал на поезията „Духовност без граници”. Събитието стартира в невероятната атмосфера на Културен център „Елизиум”, разположен на древен римски път, с благословията на София Марков – меценат на изкуствата и културата. И камъка на древността сякаш проговори на фона на музиката на маестро Иван Кръстев по негова композиция, прекрасните картини в тази обител и великолепната вълнуваща песен в изпълнение на Георги Христов по стихове  на д-р Джина Дундова- Панчева „Българийо, майчино обятие”. Поетесата стана тазгодишния лауреат на фестивала и носител на статуетката „Вдъхновение” за принос в българската поезия. Статуетката „Полет”за висока духовност и поезия, бе присъдена на Цветелина Добрева – поетеса и певица.
Тази вечер духовността беше  без граници.  Поезията,музиката и обичта в едно, са изцяло благодарение на неуморната д-р Розалия Александрова. Вторият ден от фестивала по традиция се проведе в НЧ „Възраждане 1983“ с участието с вдъхновени стихове на Елена Диварова – секретар на читалището, поетеса и литературен критик.  Рециталът на български и чуждестранни поети отекна във Възрожденската обител под музикален съпровод.
Тази година юбилейното издание със стихове на поети от цял свят „Една земя с небето се покрива“ е един красив шедьовър, създаден от Розалия Александрова – съставител и преводач, от преводача Тереса  Мошчинска – Лазарова,  от  издателя Гео Лилицов и художника Аспарух Сърбов. В алманаха участват поети от 25 страни от цял свят.
В ранния следобед същия ден фестивалът навлезе в заключителния си етап под домакинството на най-стародавното читалище в Пловдив „Христо Г. Данов – 1904“, където за поредна година ни завладя магията на музиката  на млади музикални таланти, развиващи се под вещото ръководство на поетесата и музикален педагог Евгения Тагарева.

Сто и двадесет годишнината на Дановото читалище съвпадна с юбилейното издание на Международния фестивал „Духовност без граници”. Съвпадението на двата юбилея  заедно  с духа на Данов и духовността на поетите, участници във  фестивала, сякаш преля в последвалото  емоционално вдъхновено тържество на поезия и музика.
Отрупаната по български обичай маса  сближи още повече поетите, създали нови приятелства и надежди в очакване на следващия фестивал. Защото приятелството няма граници, щом доброто помежду ни е без измерения!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post АХМЕТ АТАСОЙ – ПОПУЛЯРИЗАТОР НА БЪЛГАРСКАТА ПОЕЗИЯ
Next post ВЕСЕЛА ЛЮЦКАНОВА В МОНТАНА