БАРДФЕСТ Ловеч 2015

Кметът Минчо Казанджиев със „Златния Пегас“ на Съюза на българските писатели, Боян Ангелов с почетната значка на Ловеч.

Кметът Минчо Казанджиев бе удостоен със „Златния Пегас“ на Съюза на българските писатели (СБП). Това отличие се дава само на редовните членове на съюза и на видни наши и чуждестранни писатели и общественици. Наградата връчи на сцената на Петнадесетия юбилеен Бардфест Ловеч председателят на СБП Боян Ангелов за съпричастността на Казанджиев към работата на Съюза и за подкрепата на бардовското изкуство. Б. Ангелов в обръщението си към организаторите и участниците във фестивала подчерта отличното сътрудничество между СБП и Община Ловеч и припомни, че в резултат на това именно в Ловеч наскоро бе учредена и литературната награда „Димитър Димов“. Кметът Казанджиев в словото си към бардовете, колегите си и публиката благодари и на своя предшественик Пламен Еврев, кмет на Ловеч през 2001 г., когато тръгна фестивалът.

Кметът от своя страна връчи на Боян Ангелов почетната значка на община Ловеч за принос в развитието на културата и изкуството в Ловеч, за издигане престижа на общината и по повод неговата 60-годишнина. Двамата изразиха взаимно увереност, че съвместната работа ще продължи и занапред.

БАРДФЕСТ Ловеч 2015 се проведе под формата на лауреатски концерт. От бардовете, получавали през годините Голямата награда на Община Ловеч, в концерта взеха участие Митко Динев, Славимир Генчев, Гриша Трифонов, Красимир Йорданов и Геновева Цандева, както и инициаторът на фестивала Милен Тотев.

За пръв път тази година концертът се проведе на прословутата открита плаваща сцена с воден екран в руслото на река Осъм. Зад сцената се открояваха релефно и ефектно очертанията на Покрития мост – символът на Ловеч, а над раменете му в далечината – силуетите на паметника на Апостола и на Ловешката крепост.

Милен Тотев – известният интерпретатор на песните на Булат Окуджава, който е инициатор и артистичен директор на БАРДФЕСТА през годините, бе удостоен с Голямата награда на Ловеч. Кметът връчи тази награда и на Венцислав Пейков, който е председател на инициативния комитет на фестивала.

Същевременно юбилейната година бе естествен повод да бъдат отличени видимите и невидимите заслуги към БАРДФЕСТ Ловеч на отделни хора и организации като Съюза на българските писатели. И тази година директорът на Бардфест Ловеч връчи Почетен знак и диплом на Боян Ангелов и Димитър Христов. С тези отличия посмъртно бе удостоен писателя Христо Едрин.

Бардфест Ловеч за петнадесети път доказа своята жизненост и отстояване на традицията на изпятата поезия в България.

 

IMG_3311
IMG_3300

 

IMG_3345 IMG_3360

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР ГУЛЕВ
Next post ТРАДИЦИОННИЯ ПОЕТИЧЕН КОНКУРС “СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ” ЗА АВТОРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА