БАНКО БАНКОВ С НАЦИОНАЛНА НАГРАДА

Димитър ПЕТРОВ

 

БАНКО БАНКОВ С НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА

ЗА ДРАМАТУРГИЯ „АНТОН СТРАШИМИРОВ“

Писателят Банко Банков е носителят на наградата от първото издание на Националния литературен конкурс за драматургия „Антон Страшимиров” за пиесата „Недописана страница”. Конкурсът бе организиран от Община Разград съвместно със Съюза на българските писатели. На 23.06.2022 г. в град Разград се проведе заседание на журито на Националния литературен конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров в състав: председател – Боян Ангелов, председател на СБП и членове Любомир Халачев –  сценарист, драматург и режисьор; Иван Странджев – поет и  драматург; Цветана Бенонова – гл. експерт отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград; Димитър Петров – писател и директор на РБ ”Проф. Боян Пенев”. В конкурса взеха участие 32 пиеси от цялата страна и една творба от Германия. След задълбочено разглеждане и обсъждане на постъпилите за участие пиеси, по метода на изключването, журито взе решение да присъди първата Национална литературна награда за драматургия на името на Антон Страшимиров на Банко Банков за пиесата „Недописана страница”. Почетна грамота, плакет и парична награда Банко Банков получи лично от зам. кмета на града Добрин Добрев на официална церемония на Вила ”Урбана” в древноримския град Абритус. Награждаването бе част от Фестивала на материалното и нематериално културно наследство „Белите нощи на Разград”. Наградената творба „Недописана страница”, според регламента на конкурса, бе предоставена безвъзмездно за поставяне на сцената на Драматичен театър „Антон Страшимиров” – Разград. Банко Банков лично предаде ръкописа на пиесата на директора на културната институция Таня Карбова. Тя пое ангажимент пиесата да бъде поставена на разградска сцена догодина по време на есенните „Страшимирови театралните празници”. В приветственото си слово, при връчването на наградата на победителя, председателят на журито Боян Ангелов подчерта важността на конкурса за град Разград и в национален мащаб. Припомни и, че житейският път на Антон Страшимиров е свързан с Разград. Писателят е живял в града и учил в разградската гимназия, където брат му е бил учител. От името на журито Боян Ангелов даде висока оценка за проведения първи Национален литературен конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров” и изказа своята благодарност към ръководството на Община Разград в лицето на клета Денчо Бояджиев и на Общински съвет с председател Стоян Ненчев за подкрепата на този изключително ценен културен проект. Подари на лауреата най-новото издание на романа „Хоро” на Антон Страшимиров на издателство „Български писател” и пожела на носителя на наградата много здраве и творческо дълголетие. Банко Банков благодари на организаторите и журито за оказаната му висока чест и признание да бъде първи лауреат на Националната литературна награда за драматургия на името на Антон Страшимиров. Подчерта ролята на Антон Страшимиров като изключително талантлив писател с огромно значение в нашата литература.

В рамките на традиционния – фестивал на материалното и нематериално културно наследство. на Община Разград „Бели нощи” провеждани всяка година на 23 и 24 юни бе

Национален литературен конкурс за драматургия

за наградата „Антон Страшимиров“

Днес 23.06.2022 г. в град Разград се проведе заседание на журито на Националния литературен конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров в състав:

Председател: Боян Ангелов – председател на СБП

Членове:

  1. Любомир Халачев – сценарист, драматург и режисьор
  2. Иван Странджев – поет и драматург
  3. Цветана Бенонова – гл. експерт отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград
  4. Димитър Петров – писател и директор на РБ ”Проф. Б. Пенев”

Г-н Боян Ангелов, председател на журито, обобщи, че до посочения краен срок  01 май 2022 г., са постъпили общо 32 пиеси за участие в първия Национален литературен конкурс за драмататургия за наградата  „Антон Страшимиров”- и припомни на членовете на комисията критериите, определени в Заповед № 1697/23.11.2021 г.  на Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев. Членовете на журито потвърдиха, че са се запознали подробно с постъпилите творби и декларираха своята безпристрастност и поверителност.

След задълбочено разглеждане  и обсъждане на постъпилите за участие пиеси, по метода на изключването, журито взе следното решение:

Присъжда Национална литературна награда за драматургия на името на Антон Страшимиров на Банко Банков за пиесата „Недописана страница”

 Журито даде своята висока оценка за проведения първи Национален литературен конкурс за драматургия за наградата  „Антон Страшимиров”и изказа своята благодарност към ръководството на Община Разград и Общински съвет за подкрепата на този изключително ценен културен проект.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ХРИСТО СЛАВОВ БЕ ПРЕДСТАВЕН ВЪВ ВАРНА
Next post НЕДА АНТОНОВА ГОСТУВА НА ПРАЗНИКА „БЕЛИ НОЩИ”