АТАНАС ЗВЕЗДИНОВ ЗАСЛУЖИ НАГРАДАТА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ”

Анжела ДИМЧЕВА

 

Всяка година на 14 юли Съюзът на българските писатели връчва Нацоналната литературна награда на името на Георги Джагаров, като отбелязва и годишнина от рождението на тази емблематична фигура за културата на България от втората половина на 20. век. Тазгодишната церемония, състояла се в сградата на СБП, събра видни столични писатели, сред които бяха и предишни лауреати на отличието.

В експозето си Боян Ангелов – председател на писателския съюз, отбеляза: „Тази награда за патриотична поезия се връчва вече 18 години и е заслуга изцяло на нашата организация. Тя има минало, ще има и бъдеще. Тук сме, за да изкажем почитта си към един от най-големите поети на България. Днес бившият министър на културата Георги Йорданов ми се обади и пожела всичко най-добро на новия лауреат – Атанас Звездинов”.

Атанас Звездинов разказа спомени от запознанството си с Георги Джагаров през 1965 г. до неговата кончина през 1995 г.: „Джагаров беше вулканична личност – колкото положителна, толкова и отрицателна в своите страсти. Тази награда събуди у мене много далечни, но и противоречиви спомени. Отношенията ни с Джагаров бяха драматични и съдбовни. Сега, когато препрочитам неговите стихове, виждам, че ние двамата имаме много общи неща в темите: в отношението ни към България, към подлостта, любовта и смъртта. Но от негов любимец внезапно аз се превърнах в негов враг. В тези сложни отношения се намесиха и други колеги. 13 години името ми беше зачертана. Щастлив съм, че преди кончината му – той беше болен и низвергнат в началото на 90-те – ние говорихме като приятели и той ми поиска прошка. Приемам тази награда като едно късно признание”.

Интересни факти от историята на българската литература споделиха Матей Шопкин, Петър Андасаров и Трендафил Василев. Звучаха стихове, посветени на Джагаров.

Досега лауреати на Националната награда за патриотична поезия „Георги Джагаров” са били: Михаил Белчев, Ваня Петкова, Ивайло Балабанов, Минчо Минчев, Никола Инджов, Филип Хорозов, Надя Попова, Петър Андасаров, Ивайло Диманов, Матей Шопкин, Христо Ганов, Драгомир Шопов, Андрей Андреев, Трендафил Василев, Найден Вълчев, Иван Гранитски, Борислав Геронтиев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КОНКУРС ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА “ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА”
Next post ПОЧИНА ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ