АРТ СРЕЩА В ЧЕЛОПЕЧ

 В Челопеч – една динамично развиваща се община – културата е на почит. След проведени четири Арт срещи „Дървото на надеждата“ се достигна до дългоочакван момент: първо залесяване на Алея „Дървото на надеждата“ в парк Корминеш над селото –  амбициозен проект на кмета инж. Алекси Кесяков. Тук вече е изграден впечатляващ амфитеатър за повече от 500 зрители, придружен от зоокът; в момента се изграждат еко алеи, детски площадки, търговски площи, параклис, арт инсталации.

На 7 април 2023 г. група творци участва в засаждането на първите фиданки Гинко билоба – символ на „Дървото на надеждата“. Както е известно, Гинко билоба е ценно дърво; след атомните бомбардировки в Япония през 1945 г. то единственото оцелява. В Япония е на изключителна почит, като там са известни десетки разновидности.

В проявата взеха участие доц. д-р Михаил Груев – директор на Държавна агенция „Архиви”, кметът на Община Берковица Димитринка Каменова, поп изпълнителите Михаил Белчев и Константин Белчев, Боян Ангелов – председател на СБП, Анжела Димчева – международен секретар на СБП, Атанас Стоянов – водещ на БГ радио, Борислав Мирчев и Мариана Добрева от Арт пространство „Стилисимо“, Валентина Ганева-Щерева – художничка. От името на Японското посолство и от името на „златното момиче“ Боряна Калейн също бяха засадени фиданки.

Първото дръвче засади кметът инж. Кесяков, който приветства гостите с думите: „В тази сложна икономическа обстановка културата може да сплоти хората и да ни върне позитивизма. Срещите вървят добре, те са полезни не само за жителите, но и за творците. Благодаря на Арт пространство „Стилисимо“, по чиято идея организираме проявите, включително и тази алея! След време тя ще напомня на всички нас какво сме започнали някога. И дано го доведем до успешен край! Проектът ще се развива, за да стане Челопеч добро и уютно средище за още дейци на културата. Те трябва да знаят, че ние ценим техния талант и усилия“.

Творческата среща продължи в кметството, където беше открита изложбата „На изток от рая“ на Валентина Ганева-Щерева, майстор на древното японско изкуство ошибана – изцяло екологично изкуство, възникнало преди 1000 години. Авторката се стреми да популяризира това изкуство у нас, познавайки добре живота в Япония като треньор по художествена гимнастика в продължение на 20 години. Ошибана възниква от традицията на японците да събират и изсушават растения. Те се полагат върху ръчно изработена хартия по древна технология. Изработката на картините изисква прецизност и внимание към всеки детайл.

В проявата се включиха и момичетата от ВГ „Средногорски звън“, които изпяха химна на Челопеч.

Апогеят на Арт срещи „Дървото на надеждата“ ще се състои от 5 до 12 юни в парк „Корминеш“ с представяне на литература, музика, изобразително изкуство, театър, фотоизложби.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.11, 2023
Next post ШВЕДСКИ ПОЕТИ